Το κακάο, το «μαγικό» συστατικό της σοκολάτας, προέρχεται από το κακαόδεντρο (Theobroma cacao), ένα φυτό που το όνομά του μεταφράζεται ως «τροφή των θεών». Καλλιεργείται σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Δυτικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι πολύτιμοι καρποί του ανοίγονται, και οι σπόροι τους, γνωστοί ως “κόκκοι κακάο”, συλλέγονται, αποξηραίνονται, καβουρδίζονται και αλέθονται για να παραχθεί το κακάο. Η σκόνη κακάο προσθέτει γεύση και θρεπτική αξία σε ροφήματα, γλυκά και σοκολάτες!
Τι περιέχουν οι κόκοι κακάο;
Οι κόκκοι κακάο είναι πλούσιοι σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά)
- Μαγνήσιο
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Κάλιο
Τα οφέλη της κατανάλωσης κακάο
Το κακάο συμβάλλει στην υγεία με ποικίλους τρόπους:
- Ενισχύει την καρδιακή υγεία και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
- Αντιοξειδωτική δράση: Οι πολυφαινόλες του κακάο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τον οργανισμό.
- Καταπολεμά την κατάθλιψη και βελτιώνει τη διάθεση μέσω της αύξησης της σεροτονίνης.
- Ενισχύει την εγρήγορση και την τόνωση.
- Βελτιώνει την πέψη λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες.
Γνωρίζατε ότι;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά την ημερήσια κατανάλωση 2,5 γρ. σκόνης κακάο ή 10 γρ. μαύρης σοκολάτας (με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες, περίπου 200 mg), για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας!
Διατροφική αξία σκόνης κακάο (2 κουταλιές της σούπας: 28 γρ.)
- Θερμίδες: 64 kcal
- Υδατάνθρακες: 16,2 γρ.
- Φυτικές ίνες: 9,3 γρ.
- Πρωτεΐνες: 5,5 γρ.
- Λιπαρά: 3,8 γρ.
Σημείωση: Η επεξεργασία του κακάο σε σοκολάτα μειώνει την περιεκτικότητά του σε πολύτιμες πολυφαινόλες.
Πώς να επιλέξετε μια καλής ποιότητας σοκολάτα;
Αναζητώντας μια σοκολάτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, διαβάστε προσεκτικά τη διατροφική της ετικέτα:
- Υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο: Προτιμήστε σοκολάτες με τουλάχιστον 70% κακάο. Συστατικά όπως η σκόνη κακάο ή το βούτυρο κακάο πρέπει να αναγράφονται πρώτα.
- Απλά και φυσικά συστατικά: Μια καλή σοκολάτα χρειάζεται ελάχιστα συστατικά: σκόνη κακάο ή βούτυρο κακάο, ζάχαρη και, ενδεχομένως, βανίλια. Αποφύγετε σοκολάτες με υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη και αρκετά πρόσθετα όπως συντηρητικά, χρωστικές ουσίες ή τεχνητές γεύσεις.
Προτιμήστε η ζάχαρη να εμφανίζεται τελευταία στη λίστα συστατικών.
Πώς να εντάξετε το κακάο ή τη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας;
Υπάρχουν πολλοί και δημιουργικοί τρόποι να απολαύσετε τη γεύση και τα οφέλη του κακάο:
- Προσθέστε το σε φρουτοσαλάτες.
- Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές για σπιτικά δημητριακά ή μπάρες δημητριακών.
- Αναμείξτε το στο γάλα, το γιαούρτι ή τα smoothies σας.
- Προσθέστε το σε ζεστά ροφήματα.
- Φτιάξτε σπιτικές κρέμες ή πουτίγκες.
- Χρησιμοποιήστε το σε συνταγές για μους σοκολάτας με αβοκάντο.
- Ανακατέψτε το με ταχίνι ή άλλα αλείμματα ξηρών καρπών.
Απολαύστε την πλούσια γεύση του κακάο, και ταυτόχρονα επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες!
Βιβλιογραφία:
(2012). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to cocoa flavanols and maintenance of normal endothelium‐dependent vasodilation pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 10(7).
Ludovici, V., Barthelmes, J., Nägele, M. P., Enseleit, F., Ferri, C., Flammer, A. J., … Sudano, I. (2017). Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. Frontiers in Nutrition, 4.