Χορτοφαγική & Vegan διατροφή
Στη χορτοφαγική διατροφή απουσιάζουν τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τύποι χορτοφάγων, με βάση τους διαφορετικούς περιορισμούς που επιλέγουν.
Οι πιο συνηθισμένες κατηγορίες περιλαμβάνουν:
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι
(lacto-ovo vegetarians)Αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και ψαριών, αλλά καταναλώνουν αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γαλακτο-χορτοφάγοι
(lacto vegetarians)Αποφεύγουν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή τα αυγά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ωο-χορτοφάγοι
(ovo vegetarians)Αποκλείουν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά, ενώ καταναλώνουν αυγά.
Pescetarians
Δεν τρώνε κρέας ή πουλερικά, αλλά περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ψάρια, καθώς και κάποιες φορές αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Vegans
Αποκλείουν από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και άλλα παράγωγα ζωικής προέλευσης, όπως το μέλι.
Flexitarians
Ακολουθούν κατά κύριο λόγο χορτοφαγική διατροφή, με περιστασιακή κατανάλωση κρέατος, ψαριού ή πουλερικών.
Pollo-vegetarians
Αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και το ψάρι, αλλά καταναλώνουν κοτόπουλο.
Η σωστή σχεδίαση μιας χορτοφαγικής ή φυτοφαγικής διατροφής απαιτεί προσεκτική προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται οι στόχοι διαχείρισης βάρους (π.χ. απώλεια, αύξηση ή διατήρηση).
Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν:
Προσαρμοσμένα πλάνα διατροφής
που εξασφαλίζουν την απαραίτητη πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο.
Εκπαίδευση
για την σωστή επιλογή φυτικών τροφίμων που καλύπτουν τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά.
Υποστήριξη και καθοδήγηση
για την αποτελεσματική μετάβαση σε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια αυτής της αλλαγής.