Το ταχίνι και το φιστικοβούτυρο είναι αλείμματα με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα.
Ποιο από τα δύο ταιριάζει καλύτερα στη διατροφή σας;
![](https://nurisense.gr/wp-content/uploads/2024/11/CnP_19112024_211106.png)
Ταχίνι
Το ταχίνι παρασκευάζεται από 100% ψημένο και αλεσμένο σουσάμι και υπερτερεί στα εξής:
- Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Είναι πλουσιότερο σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και σελήνιο.
- Βιταμίνες: Περιέχει περισσότερες βιταμίνες Β1, Β2 και Β9.
- Χαμηλό νάτριο: Περιέχει σημαντικά λιγότερο αλάτι.
- Αντιοξειδωτική δράση: Περιέχει περισσότερες φυτοστερόλες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Φιστικοβούτυρο
Το φιστικοβούτυρο αποτελείται από 100% ψημένα και αλεσμένα φιστίκια και υπερτερεί στα εξής:
- Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Είναι πλουσιότερο σε κάλιο και μαγνήσιο.
- Βιταμίνες: Περιέχει περισσότερες βιταμίνες Β3, Β5, Β6 και Ε.
![a piece of bread sitting on top of a white plate](https://nurisense.gr/wp-content/uploads/2024/11/aol9huhsnhq-1200x800.jpg)
Μειονέκτημα: Περιέχει σημαντικά περισσότερο αλάτι (νάτριο) από το ταχίνι.
Διατροφική αξία ανά κουταλιά της σούπας (15g)
Ταχίνι | Φιστικοβούτυρο | |
Θερμίδες | 89kcal | 96kcal |
Λιπαρά | 8.1g (1.1g Κορεσμένα) | 8.2g (1.6g Κορεσμένα) |
Υδατάνθρακες | 3.2g (0.1g Σάκχαρα) | 3.6g (1.7g Σάκχαρα) |
Πρωτεΐνη | 2.6g | 3.6g |
Συμπέρασμα;
Τα δυο αλείμματα δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές ως προς τη θερμιδική τους αξία και το περιεχόμενο τους σε μακροθρεπτικά συστατικά. Επιλέξτε το άλειμμα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και τις γευστικές σας προτιμήσεις!
Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε ταχίνι ή φιστικοβούτυρο;
Διαβάστε τα συστατικά που αναγράφονται στη διατροφική τους ετικέτα και επιλέξτε αλείμματα που αποτελούνται από 100% σπόρους ή καρπούς. Αποφύγετε αλείμματα που περιέχουν ζάχαρη, εξευγενισμένα έλαια (φοινικέλαιο, βαμβακέλαιο, κραμβέλαιο), χρωστικές ουσίες και αρωματικές ύλες.
«Το ταχίνι και το φιστικοβούτυρο είναι παχυντικά». Αλήθεια ή Μύθος;
Μύθος! Το ταχίνι και το φιστικοβούτυρο είναι δύο πολύ θρεπτικά τρόφιμα που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Αντί να τα αποφεύγετε λόγω του θερμιδικού τους περιεχομένου, δώστε βάση στην ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τους.
Προτάσεις κατανάλωσης
- Πρωινό γεύμα: Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι, μέλι & κεφίρ.
- Βραδινό γεύμα: Στραγγιστό γιαούρτι 2%, φρέσκο φρούτο, βρώμη και φιστικοβούτυρο .
Αυτές οι εύκολες και γρήγορες επιλογές συνδυάζουν τη γεύση με τη θρέψη και προσφέρουν έναν συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, καλών λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων.
Οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου!